utorak, 5. siječnja 2016.

Camu camu ( Myrciaria dubia ) - nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva

Camu camu – Cacari ( Myrciaria dubia ) – je listopadni grm koji raste u aluvijalnim, poplavljenim 
područjima većega dijela Amazone, od Perua do istočnih obala Brazila. Drvo podnosi do pet mjeseci biti poplavljeno do samih grana. Može narasti do visine od 3-5 metara. Zreli plod je od zeleno crvene, do purpurno crvene boje, okruglog oblika promjera oko 2 cm. Kod zrelog ploda pulpa je žute boje.Domoroci ga beru za kišne sezone direktno iz kanua. Prosječni prinosi po jednom stablu su između 8-12 kg ploda. Pošto ubrani zreli plodovi relativno brzo propadaju, nemaju komercijalnu vrijednost kao takvi. Pošto je plod pravi rudnik najčistijeg oblika vitamina C, danas se od plodova spravlja Camu camu prah koji je pravi hit na svjetskom tržištu. Camu camu visoko koncentrirani prah se dobije tako da se nezreli plodovi nakon branja operu, oslobode od koštica i suše na niskim temperaturama. Nakon sušenja se melje i prosijavaju samo najsitnije i najteže čestice koje su zapravo najbogatije vitaminom C.









Nutritivne vrijednosti: 100 g pulpe sadrži oko 5 g ugljikohidrata; 28 g voćnih šećera; 1,1 g dijetalnih vlakana; samo 0,4- 0,6 g proteina; 0,44 g škroba....Bogat je mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom i natrijem. Ono po čemu je ovo voće jedinstveno je podatak da može sadržiti do 2145 mg vitamina C na 100 g ploda, što je čak 30-60 puta više u odnosu na svježu naranča. U suhoj koncentraciji sadrži do 600 puta veću količinu od svježe naranče – 100 g camu camu praha sadrži 15-20 g vitamina C. Pošto dolazi iz netaknutih, ekološki savršenih područja prašume, camu camu prah je jedan od najtraženijih izvora C vitamina na svijetu. Izrazito jako antioksidansno dijelovanje višestruko pomlađuje cijeli organizam. Camu camu je nevjerojatno bogat flavonoidima, poput antocijana, flavonola i flavanola, katehina, delphinidin 3-glukozid, Cyanidin 3-glukozid, taninima, elaginskom kiselinom i rutinom koji je izrazito učinkovit u uklanjanju proširenih vena i kapilara na nogama. Osim kao jedan od najjačih antioksidansa, Camu camu prah se danas najviše koristi za liječenje depresije i štetnih nuspojava kod oboljelih od Alzheimerove bolesti. Pogoduje zdravlju cijeloga živčanog sustava; štiti mozak od degenerativnih bolesti; zdravlju srca; organa vida; za optimalni tonus skeletnih mišića; smanjuje neplodnost; detoksinira cijeli organizam; antikancerogeni učinci itd....






Zbog sve veće popularnosti alternativnih prirodnih metoda očuvanja zdravlja, nakon aronije, ova biljka ima ozbiljne predispozicije za agrobiznis budućnosti ( 100 g praha 15-25 eura ).



Nema komentara:

Objavi komentar