Camu camu – Cacari ( Myrciaria dubia
) – je listopadni grm koji raste u aluvijalnim, poplavljenim
područjima većega dijela Amazone, od Perua do istočnih obala
Brazila. Drvo podnosi do pet mjeseci biti poplavljeno do samih grana.
Može narasti do visine od 3-5 metara. Zreli plod je od zeleno
crvene, do purpurno crvene boje, okruglog oblika promjera oko 2 cm.
Kod zrelog ploda pulpa je žute boje.Domoroci ga beru za kišne
sezone direktno iz kanua. Prosječni prinosi po jednom stablu su
između 8-12 kg ploda. Pošto ubrani zreli plodovi relativno brzo propadaju, nemaju
komercijalnu vrijednost kao takvi. Pošto je plod pravi rudnik
najčistijeg oblika vitamina C, danas se od plodova spravlja Camu
camu prah koji je pravi hit na svjetskom tržištu. Camu camu visoko
koncentrirani prah se dobije tako da se nezreli plodovi nakon branja
operu, oslobode od koštica i suše na niskim temperaturama. Nakon
sušenja se melje i prosijavaju samo najsitnije i najteže čestice
koje su zapravo najbogatije vitaminom C.
Nutritivne vrijednosti: 100 g pulpe
sadrži oko 5 g ugljikohidrata; 28 g voćnih šećera; 1,1 g
dijetalnih vlakana; samo 0,4- 0,6 g proteina; 0,44 g škroba....Bogat
je mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem, manganom i natrijem. Ono
po čemu je ovo voće jedinstveno je podatak da može sadržiti do
2145 mg vitamina C na 100 g ploda, što je čak 30-60 puta više u
odnosu na svježu naranča. U suhoj koncentraciji sadrži do 600 puta
veću količinu od svježe naranče – 100 g camu camu praha sadrži
15-20 g vitamina C. Pošto dolazi iz netaknutih, ekološki savršenih
područja prašume, camu camu prah je jedan od najtraženijih izvora
C vitamina na svijetu. Izrazito jako antioksidansno dijelovanje
višestruko pomlađuje cijeli organizam. Camu camu je nevjerojatno
bogat flavonoidima, poput antocijana, flavonola i flavanola,
katehina, delphinidin 3-glukozid, Cyanidin 3-glukozid, taninima,
elaginskom kiselinom i rutinom koji je izrazito učinkovit u
uklanjanju proširenih vena i kapilara na nogama. Osim kao jedan od
najjačih antioksidansa, Camu camu prah se danas najviše koristi za
liječenje depresije i štetnih nuspojava kod oboljelih od
Alzheimerove bolesti. Pogoduje zdravlju cijeloga živčanog sustava;
štiti mozak od degenerativnih bolesti; zdravlju srca; organa vida;
za optimalni tonus skeletnih mišića; smanjuje neplodnost;
detoksinira cijeli organizam; antikancerogeni učinci itd....
Zbog sve veće popularnosti
alternativnih prirodnih metoda očuvanja zdravlja, nakon aronije,
ova biljka ima ozbiljne predispozicije za agrobiznis budućnosti (
100 g praha 15-25 eura ).
Nema komentara:
Objavi komentar